Търсене на свободни апартаменти за продажба

Свържете се с нас

За Приморско

Приморско е разположен в южната част на българското черноморие по бреговете на скалист полуостров в един приказно живописен регион, обкръжен с дъбова гора и лазурни заливи и големи плажове със златист фин пясък 50 км южно от Бургас и 15 км северно от Царево. Климата в този регион е мек, умеренно-субтропичен с малък обем валежи и кристално чист въздух. Средната температура на въздуха е 26-30 градуса, на водата е 24-28 градуса. Съвкупността от тези фактори създава един дълъг плувен сезон от началото на юни до края на септември и привлича към курорта хиляди почиващи – основно младежи.

Територията на Приморско е богата на исторически паметници: от остатъци на древни градове, съществували дълго преди нашата ера до религиозни и култови съоръжения. Най-старото населено място, намерено в околността на Приморско е град Рануле, разположен върху хълма Вълчаново кале, в чийто гори според много легенди се е укривал Вълчан Войвода. А съвсем близо до хълма е открито тракийско мегалитно светилище Беглик Таш.

Едните от най-известните забележителности на Приморско са резерватите Ропотамо и Аркутино.

Ропотамо е разположен по бреговете на едноименната река, по чийто брегове са гъсто залесени с тропически лонгозни растения, където се срещат най-различни видове птици и животни. Резервата е разположен само на шест километра от Приморско. 

Малко по-далеч е разположен националният резерват Аркутино – около 15 км. Резервата е известен с богатата си растителност, сред която се срещат редки видове, които дори не са характерни за местния климат.

Още една живописна забележителност в района е известната Лъвска глава, която се издига над огледалните води на река Ропотамо. Това скално образование по форма прилича на глава на лъв отстрани, а от това скално образование се откриват уникални гледки към резерват Ропотамо и околностите. С този скален феномен са свързани много старинни легенди и версии за произхода му – едните, от които са свързани със спора дали е природен феномен или следствие от човешка дейност.

Само на няколко километра южно от Приморско се намира ММЦ – международен младежки център, който е най-големия младежки център в Европа, световно известен курорт с читалище, летен театър, стадион, басейни и спортни съоръжения, привличащ всяка година над 70 000 момчета и момичета от цял свят.

От 1994 година града е член на Европейската организация „Син флаг“. В задълженията и дейността по програмата на „синия флаг“ влизат: качеството на морската вода и крайбрежните райони, безопасност и подръжка на плажа, образование по екология. Отличителната особенност на курорта е широкия избор на възможности за активна почивка, както и голям брой известни нощни клубове, дискотеки и ресторанти.

Основния брой хотели и къщи за гости са разположени близо до плажната ивица, което прави курорта още по-атрактивен за туристите. Почиващите тук могат да изберат октритото море на северния плаж, който е идеален за сърфингисти или спокойния залив на южния плаж. Южният плаж, дълъг над 3 км и широк над 50 м, който се счита за по-стар плаж е по-благоустроен. За да стигнете до него, трябва да преминете през единия от двата моста над Дяволска река. Плажът е с фин, мек златен пясък, подхода към водата е подходящ за малки деца. Освен тези 2 страхотни плажа в околностите на Приморско ще намерите още едно прекрасно място за почивка – плаж Перла, който се намира точно до резиденция Перла. Плажът е много тих и спокоен, защитен от двете страни с бетонни вълноломи големите морски вълни. За активно прекраване на свободното време има много възможности: от джетове до гмуркане с инструктор. На територията на града има футболно игрище и поле за лека атлетика, площадки за волейбол, баскетбол и хандбол, открити игрища за голям тенис и закрита спортна зала към Аквапарка, където има съвремен фитнес център, СПА център, където след активни физически натоварвания туристите могат да се отпуснат и да си направят лечебни продцедури.

Основното място за развлечение на децата е местния Аквапарк, в който освен многобройните каскади и атракциони има басейни с ефект, пресъздаващ морски вълни и голяма изкуствена река.

Приморско се счита за относително нов курорт, но при това е известен сред голям брой български и чуждестранни туристи.