Въпреки предизвикателствата, породени от финансовата криза, имотният пазар в България се издига като истински оазис на пазара на недвижими имоти. Този преуспяващ пазар преживява стабилност и дори нараства във времена на икономически несигурност. Ето защо сега е перфектният момент да се възползвате от уникалните възможности, които той предлага.

  1. По-ниски лихви спрямо останалите: Високата инфлация принуди голяма част от централните банки да повишат лихвите. Европейската централна банка също последва този тренд с цел достигане на инфлацията до 2%. България чрез валутния борд и поради също високата си инфлация също е задължена да покачва лихвите, но това става със значително по-малки темпове заради ниския дефицит и стабилната финансова политика наложена с цел влизане в Евро зоната. Важно е тук да отбележим че и българските банки са високо ликвидни (разполагат с много фиатен резерв) което ги кара да предлагат преференциално значитително по-ниски лихви от чуждестранните по целия свят. Всичко това води до стабилно достъпни жилищни кредити и не допуска корекция по цените на имотите в желаните локации.
  2. Временно изгодни цени: Не е необходимо да сте професионални инвеститори за да сравните какво става на пазара на финансови активи като акции и облигации. Страха от рецесия обезцени рязко много от тях в началото, но сега те започнаха да възвръщат първоначалните си стойности, а тези в България реализираха единствено печалби между 20% и 30% за 2023 година. Многото пари в обращение като долари и евро причиняващи инфлацията не позволяват огромни спадове. Това означава, че ако изобщо има изгодни сделки сегашния момент ще е уникален шанс за реализирнето им.
  3. Стабилност и сигурност: Имотният пазар в България продължава да бъде надежден и сигурен. Законодателството за собственост и права на собствеността предоставя стабилност и защита на инвеститорите.
  4. Възможности за инвестиции: Кризите често създават възможности. Инвестирането в недвижими имоти може да бъде отлична стратегия за разнообразяване на портфолиото и постигане на добри доходи в бъдеще.
  5. Икономически растеж в бъдеще: Въпреки временните затруднения, България има стабилна икономическа основа и бъдеще породено от бъдещото влизане в Евро Зоната и  Шенген. Това прави имотите в страната привлекателни за бъдещи инвестиции.

С други думи, имотният пазар в България по време на финансова криза предлага отлични възможности за инвеститорите и покупателите. Не се колебайте да се включите в този успяващ пазар и да се възползвате от всички предимства, които той предоставя.

България оазис на имотния пазар в света
Към началото