10 причини да изберете Приморско

  1. Прекрасни плажове

Град Приморско ще ви предложи дълги плажове със златист пясък и чиста морска вода, което е перфектно за слънчеви дни и плажни забавления. Плажовете на града са отбелязани с наградата „син флаг“. Всеки от плажовете е различен и има своя чар: Южният плаж е прекрасен за деца и там няма да видите вълни, Северния плаж пък ще зарадва любителите на морските спортове, Перла ще подари уединение.

  1. Богато природно наследство

Приморско е заобиколен с прекрасна природа и вековни гори. Резерватите “Ропотамо” и “Аркутино” предлагат уникални възможности за природолюбители. Тук ще намерите разнообразни екопътеки със зашеметяващи гледки. Богатата растителност, огромна част от която е включена в Червената книга, ще ви учуди със своето разнообразие.

  1. Добри ресторанти и закусвални

Градът разполага с разнообразни места за хранене, където можете да опитате българска и международна кухня. Особенно ви препоръчваме да опитате от местните рибни ястия и деликатеси, както и сладка направени по семейни рецепти, които ще намерите само тук.

  1. Екологично чиста среда и въздух

В Приморско се полагат големи грижи за опазването на природата и средата. Тъй като градът е далеч от големите морски трасета морската вода е една от най-чистата в региона. Поради огромно обилие на дъбови гори въздуха е почти толкова чист колкото и в планината.

  1. Разнообразие от културни и спортни събития

Градът организира концерти, изложби, и други културни събития през цялата година. Всеки е чул за детските музикални фестивали през лятото в Приморско. Това е място, където децата от цяла Европа могат да покажат таланта си и да се запознаят с други. Освен това международния фестивал по екстремен воден спорт се провежда всеки Септември.

  1. Учебни заведения и детски градини

Присъствието на училище и детска градина го прави подходящ за семейства с деца. Колкото и да се смята Приморско за малък град на цялата му територия има голям брой детски площадки и спортни съоръжения за всички възрасти.

  1. Здравни учреждения

Наличие на медицински център и зъболекър осигурява грижа за здравето на жителите. Спешното отделение е на разположение денонощно през цялата година. А за удобство на жилетите във всички части на града са разположени Аптеки.

  1. Модерна инфраструктура

Градът разполага със съвременна инфраструктура, включително добри пътища и комунални услуги. В града редовно се извършват ремонти и подновяване на тротоарите и улицище. Освен това Приморско може да се похвали с много спечелени проекти за модерна градкса среда и озеленение.

  1. Пазар и магазини

Разнообразие от местни магазини и пазари предоставят удобства за ежедневния живот. Освен малките бутикови магазини за плодове и зеленчуци в града присъстват големи търговски вериги със супермаркети. Продукцията в търговските вериги се разнообразява от хранителни стоки, мебели, строителни борси, озеленение, козметика и дрехи.

  1. Мултикултурно общество

Приморско е дом на хора от различни култури, което го прави динамично и интересно място за живеене. В града съжителстват хора от различни националности. Това е мястото, което може да стане нов дом за всеки от вас без значение от кое място идвате и кой език говорите.

За града

Приморско е разположен в южната част на българското черноморие по бреговете на скалист полуостров в един приказно живописен регион, обкръжен с дъбова гора и лазурни заливи и големи плажове със златист фин пясък 50 км южно от Бургас и 15 км северно от Царево. Климата в този регион е мек, умеренно-субтропичен с малък обем валежи и кристално чист въздух. Средната температура на въздуха през лятото е 26-30 градуса, на водата е 24-28 градуса, а през зимата 12 градуса като има тенденция за повишение поради климатичните промени. Съвкупността от тези фактори създава един дълъг плувен сезон от началото на юни до края на септември и привлича към курорта хиляди почиващи – основно младежи.

Територията на Приморско е богата на исторически паметници: от остатъци на древни градове, съществували дълго преди нашата ера до религиозни и култови съоръжения. Най-старото населено място, намерено в околността на Приморско е град Ранули, разположен върху хълма Вълчаново кале, в чийто гори според много легенди се е укривал Вълчан Войвода. А съвсем близо до хълма е открито тракийско мегалитно светилище Беглик Таш.

Едни от най-известните забележителности на Приморско е резерватът РопотамоРопотамо е разположен по бреговете на едноименната река, по чийто брегове са гъсто залесени с тропически лонгозни растения, където се срещат най-различни видове птици и животни. Резервата е разположен само на шест километра от Приморско.

Още една живописна забележителност в района е известната Лъвска глава, която се издига над огледалните води на река Ропотамо. Това скално образование по форма прилича на глава на лъв отстрани, а от това скално образование се откриват уникални гледки към резерват Ропотамо и околностите.

Отличителната особенност на курорта е широкия избор на възможности за активна почивка, както и голям брой известни нощни клубове, дискотеки и ресторанти.

Почиващите тук могат да изберат октритото море на северния плаж, който е идеален за сърфисти или спокойния залив на южния плаж. Южният плаж, дълъг над 3 км и широк над 50 м, който се счита за по-стар плаж е по-благоустроен. За да стигнете до него, трябва да преминете през единия от двата моста над Дяволска река. Плажът е с фин, мек златен пясък, подхода към водата е подходящ за малки деца. Освен тези 2 страхотни плажа в околностите на Приморско ще намерите още едно прекрасно място за почивка – плаж Перла, който се намира точно до резиденция Перла. Плажът е много тих и спокоен, защитен от двете страни с бетонни вълноломи големите морски вълни. За активно прекраване на свободното време има много възможности: от джетове до гмуркане с инструктор. На територията на града има футболно игрище и поле за лека атлетика, площадки за волейбол, баскетбол и хандбол, открити игрища за голям тенис и закрита спортна зала към Аквапарка, където има съвремен фитнес център, СПА център, където след активни физически натоварвания туристите могат да се отпуснат и да си направят лечебни продцедури. Основното място за развлечение на децата е местния Аквапарк, в който освен многобройните каскади и атракциони има басейни с ефект, пресъздаващ морски вълни и голяма изкуствена река.

Приморско се счита за относително нов курорт, но при това е известен сред голям брой български и чуждестранни туристи.

Към началото