Още пандемията от COVID-19 през последните години се оказа благоприятна за ваканционните имоти. Търсенето на жилища извън големите градове нарасна още в началото и, като тенденцията продължава и се задържа тъй като много хора с дигитални професии продължиха да работят дистанционно. Много от тях се приспособиха към този режим и предпочитат закупуване на ваканционни имоти по южното черноморие и планинските курорти с цел бягство от градската рутина.

Въпреки това се появи още един фактор с войната в Украйна за повишено търсене на ваканционни имоти на черноморието.

След началото на войната в Украйна и настаняването на украинските бежанци по курортите включително и в Приморско, много от тях останаха за постоянно намирайки работа в и без това повишеното търсене на евтина работна ръка. По-заможните от тях започнаха бързо да търсят имоти за закупуване а останалите за наемане целогодишно. Това повиши търсенето още повече противно на очакванията за намаляване на цените поради повишените лихвени проценти, тъй като както дигиталните номади така и украинските ни събратя плащат с готови пари кеш без да се интересуват от политиката на централните банки.

Всички тези фактори остават активни и към днешна дата. Въпреки това, страха от по-високи лихви по кредитите успява да укроти пазара в достатъчна степен да се намери имот с добра отстъпка. Друг негативен фактор за пазара е изтеглянето на много руски собственици чрез продажба на техните ваканционни имоти поради наложените санкции. Все пак това не е ново явление, а тече още от 2015та и подобни сделки са рядкост, но все пак са възможни и трябва да се търсят.

Инвестицията в апартамент, къща, вила или ваканционен имот в морски курорт е сред най-изгодните, тъй като може да се отдава под наем през летния сезон и да се печелят приходи от него.

Факторът Украйна и дистанционната работа
Към началото